72- годишен мъж стана донор на черен дроб, това е първата успешно реализирана донорска ситуация в България за 2019

72- годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в Реанимацията на Великотърновската болница стана донор на черен дроб.

Той е и бил приет в интензивното отделение на областната болница в неделя с тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки усилията на лекарите, вчера е изпаднал в мозъчна смърт. В този изключително труден момент, близките му са взели благородното решение да дарят органите му и по този начин да бъдат спасени други човешки животи.

Рано тази сутрин екип на ВМА беше транспортиран със самолет C-27J „Spartan“ от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили до летището в Горна Оряховица. Експлантацията на органите беше извършена в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново.

Трансплантацията на черния дроб, продължи 5 часа и беше извършена във Военномединската академия в София от екипа на проф. д-р Никола Владов, д.м.н., ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Проф. д-р Владов, заяви, че в момента реципиента е в добро състояние.

Екипът на ВМА благодари и на колегите си от Великотърновската болница за доброто сътрудничество, както и на екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция във всяка донорска ситуация.

От началото на 2019 година, това е първа успешно реализирана донорска ситуация в България.

От своя страна координаторите по донорство за област Велико Търново, д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, както и ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, благодарят на близките на 72- годишния мъж, които въпреки тежката загуба, взеха решение за донорство.