42- годишен мъж дари живот, след поредната успешно реализирана донорска ситуация в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

В навечерието на най-светлите християнски празници, 42-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в реанимацията на Великотърновската болница, стана донор на бъбреци и черен дроб. След спонтанен мозъчен кръвоизлив, в понеделник комисия от трима лекари е констатирала необратимото състояние на мозъчна смърт. В най-трудният момент, близките му са взели благородното и хуманно решение да дарят органите му. Във вторник екип на ВМА – София е пристигнал на място и взел донора.

Органите му са експлантирани там. Още веднага черният дроб е бил трансплантиран на 55-годишна жена с последен стадий на чернодробно заболяване. Операцията е продължила 5 часа, като жената вече е в стабилно състояние, контактна и адекватна, съобщи проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно- панкреатична и трансплантационна хирургия.

Бъбреците на мъжа са взети в Александровска болница.Екипът на МОБАЛ “ Д-р Стефан Черкезов”, координаторите по донорство за Велико Търново, д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, както и лекарите от ВМА и Александровка болница, благодарят на близките на донора за благородното и хуманно решение да спасят други човешки животи въпреки тежката загуба.

От началото на 2018 година, това е втора донорска ситуация във МОБАЛ “ Д-р Стефан Черкезов” и 11 случай на мозъчна смърт, заяви началникът на Интензивното отделение д-р Сибила Маринова. След поредната успешно реализирана донорска ситуация, екипът на ВМА изказа и огромната си благодарност към колегите си от Велико Търново за доброто сътрудничество.