Шеста донорска ситуация в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезово” за 2017 г.

На 31-ви юли т.г. пациент на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” – 69-годишна жена от област Велико Търново, изпада в мозъчна смърт, в следствие на мозъчна хеморагия. Въпреки тежката си загубата, близките взеха хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.

Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи изказват своите съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Тяхната близък е 7-ми случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2017 г. в стационара, но и шести реализиран донор.

Във вчерашния ден /1 август/, в късните следобедни часове, екип на Университетска болница „Лозенец“ взе тялото за експлантация на бъбреците на 69- годишната жена, съобщи д-р Ваня Лъчезарова – координатор по донорство в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“.

Подробности за трансплантациите ще бъдат предоставени на по-късен етап.

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД за сетен път благодари на близките на донора, координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, и всички съпричастни медици и професионалисти по здравни грижи.