Уникална хибридна операция извършиха наши съдови хирурзи

Д-р Красимир Георгиев и д-р Валентин Кръстев са водили интервенцията, продължила седем часа и спасила крака на 60-годишен пациент

Сложната интервенция спаси от ампутация крака на 60-годишен мъж от еленското село Беброво.

Шефът на отделението по съдова хирургия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” д-р Красимир Георгиев и д-р Валентин Кръстев, който е инвазивен хирург в УМБАЛ „СофияМед“, са водили операцията. В екипа са били още д-р Андронов, д-р Денчев и анестезиологът д-р Трифонова. Лекарите са репетирали два дни, за да съчетаят методи, които поотделно са рутинни, но в случая е трябвало да бъдат извършени едновременно.

„Затова и операцията е хибридна, защото е смесена. Правят се два вида интервенции, които сами могат да бъдат извършени и поотделно. Едната интервенция е т.нар. ендоваскуларна процедура – влизаме в кръвоносния съд с катетри, с водачи или с игла. Вторият е операцията. Ние направихме нещо комбинирано, като сведохме до минимум оперативната намеса”, обясни д-р Георгиев. След консултация лекарите са избрали да не предприемат байпас, което е по-тежката операция, със сериозни рискове от усложнения, а да съчетаят инвазивна процедура и съдова интервенция. Ангеолозите преминали през цялото запушване и поставили водач, премахнали средната част на запушването и поставили два стента.

Пациент и д-р Георгиев
Пациент и д-р Георгиев

„В момента в световната медицина доминира схващането, че не трябва да се пристъпва към ампутация, без да е направена ангиография преди това. Тази процедура може да промени нивото на ампутацията, в случай че няма как да бъде спасен кракът, може да промени и начина, по който зараства една оперативна рана след това”, уточнява и д-р Кръстев.

Хронична артериална недостатъчност е била диагнозата на 60-годишния Илия Илиев. „Това означава, че пациентът имаше запушване на кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват краката, в случая левия крак. Запушването беше високо и започваше още от аортата, която е основният кръвоносен съд – от корема до средата на бедрото. Такава тежка атеросклероза причинява затваряне на кръвоносния съд, което пък води до липса на кръвоснабдяване, кислород и хранителни вещества, и е въпрос на време да се стигне до некроза, гангрена и ампутация на крака, ако не се предприеме навреме нещо”, допълва още д-р Георгиев.

СЛЕД НАПРАВЕНАТА ОПЕРАЦИЯ ПАЦИЕНТЪТ ВЕЧЕ НЯМА ДА КУЦА, но ще трябва да спазва определен режим. „Атеросклерозата е генерализиран и дълъг процес. Ние обикновено лекуваме проявите, когато тя вече е толкова напреднала, че причинява проблеми в кръвоснабдяването на всеки един орган. Атеросклерозата на съдовете при сърцето води до инфаркт и стенокардия, в мозъка – до мозъчен инсулт заедно със стеноза на сънните артерии, когато засегне бъбреците, говорим за стеноза на бъбречните артерии, която може да ликвидира бъбрека и да доведе пациента до хемодиализа. Понякога уврежда опасно долните крайници и води до обездвижване и ампутация”, казва д-р Валентин Кръстев и припомня, че рисковите фактори са тютюнопушенето, високият холестерол, високото кръвно налягане, липсата на двигателна активност.

60-годишният Илия Илиев сподели, че краката му са започнали да изтръпват и да отслабват през последните пет години. Нещата съвсем се влошили през последната година, когато трудно изминавал и 20 метра, защото краката му започвали да отичат и да му тежат като олово. Пораженията при него са били върху съдовете в периферията, което е довело не само до трудно придвижване, но и до много сериозни болки, уточниха лекарите.

Те са категорични и в това, че тази операция е първата, но процедурата ще стане практика. Така ще бъдат намалени ампутациите, които в търновската болница всяка година са между 15 и 20.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА