Търновски медици спасиха пациент, приел отрова 5 пъти над смъртоносната доза

Медицинско чудо в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“: Търновски медици спасиха пациент, приел отрова 5 пъти над смъртоносната доза

ЕКИПЪТ НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО РЕАНИМАЦИЯ ПРИ МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ИЗЛЕКУВА 39-ГОДИШЕН МЪЖ ОТ ЗЛАТАРИШКО, ПОПАДНАЛ В ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЖКО СЪСТОЯНИЕ, НЕСЪВМЕСТИМО С ЖИВОТА. Пациентът е прекарал 2 месеца в медицинската структура, като през това време специалистите положили неимоверни усилия за възстановяването му заедно с единствения токсиколог в областта д-р Виолета Пашова. В крайна сметка човекът вече е вкъщи, храни се сам, ходи и няма увреждания и неприятни поражения върху организма.

„Пациентът е опитал да се самоубие, като изпива 100 мл препарат „Нуреле”. Това е фосфорно органично съединение пестицид, който се използва за растителна защита в земеделието. СМЪРТОНОСНАТА ДОЗА Е 20 МЛ, А ТОЙ Е ПОЕЛ 5 ПЪТИ НАД НЕЯ“, обясни началникът на отделението д-р Сибила Маринова. Тя заяви, че мъжът е приет в звеното на 18 декември и заради тежкото му състояние никой от лекарите не вярвал, че ще оживее.

По време на лечението 39-годишният пациент бил на апаратна вентилация, многократни хемодиализи, трахеотомия и постепенно започнал да се възстановява. Първоначално бил трудно контактен и буйствал, но когато дошъл в ясно съзнание, започнал да съдейства на лекарите. Лека-полека започнал да се възстановява, а когато се подобрил, физиотерапевтите идвали на място в реанимация, за да го раздвижват.

„Отравянето с фосфорно органични съединения блокира ензима холинестераза, а веществата, които се получават в организма, също са токсични. ИНАЧЕ КАЗАНО, ОТРОВАТА ЗАСЯГА ДИШАНЕТО, СЕКРЕЦИЯТА, СЪРДЕЧНАТА ЧЕСТОТА“, обясни д-р Маринова. Тя посочи, че всеки здрав човек има стойности на въпросния ензим в интервал от 5000 до 12 000, а при мъжа от Златаришко те били стигнали практически почти до 0. В крайна сметка пациентът се възстановил напълно и на 12 февруари е изписан с холинестераза – 1200. За лечението му са използвани 2919 ампули атропин, който е неспецифичен антидот.

„КОГАТО СИ ТРЪГВАШЕ ОТ ОТДЕЛЕНИЕТО, МУ КАЗАХ ДА НЕ СЕ БЪРКА В БОЖИИТЕ РАБОТИ и че явно не му е време да си отиде от този свят“, допълни д-р Маринова. Тя заяви, че възнамерява да опише и публикува случая за списание по анестезиология и интензивно лечение, както и да го представи на някои от предстоящите медицински форуми.

Няма точна статистика колко точно са оцелелите хора при подобни тежки отравяния, но в дългогодишната си токсикологична практика д-р Пашова няма друг подобен случай.

Галина ГЕОРГИЕВА

в. „Борба“