Трета донорска ситуация в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” за 2017 г.

На 19 май т.г. пациент на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” – 43-годишен мъж от Велико Търново, изпада в мозъчна смърт, в следствие на мозъчна хеморагия – мозъчен инсулт. Въпреки грижите на медиците и след констатацията на мозъчната смърт, и въпреки тежката си загубата, близките взеха хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.
Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи изказват своите съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Техният близък е 4-ти случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2017 г. в стационара, но и трети реализиран донор.

В първите часове на 20 май екип на УМБАЛ „Света Екатерина“ взе донора, за извършване на експлантация на сърцето и черния дроб на 43-годишният мъж. Така на 20 май сърцето на донора бе трансплантирано в УМБАЛ „Света Екатерина“ ала реципиентът все още е в критично състояние, а в УБ „Лозенец“ присъдиха черния дроб.

Подробности за трансплантациите ще бъдат предоставени на по-късен етап.

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД за сетен път благодари на близките на донора и екипа на д-р Сибила Маринова, началник на Отделение за анестезиология и интензивно лечение, както и на д-р Ваня Лъчезарова – другият координатор по донорството в стационара.

Към момента, на тежката загуба за семейството на 43-годишния мъж, чакащите за трансплантация на сърце и черен дроб българи у нас /потенциални реципиенти/ са 85. От тях 33-ма са нуждаещите се от сърце, а 52-ма от черен дроб. /бел.: статистиката е по данни на ИАТ към 09.05.2017 г. видно на http://bgtransplant.bg/iat/registers%20and%20statistics.php/

От началото на 2017 г. заради хуманността и смелостта, т.е. безмерната сила на човешкия дух на близките на донорите, професионализма на медицинския персонал и професионалистите по здравни грижи в стационарите /в т.ч. и МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”/ упорството на трансплантационните екипи, ангажираността на екипите на Спешна помощ, Изпълнителната агенция по трансплантация /компетентният орган за управление, координация и контрол на трансплантацията в България/ смъртта е дала шанс за живот за 16 души /10 бъбречни трансплантации, 2 трансплантации на сърце и 4 чернодробни трансплантации/.