Стажант -лекар Даян Трифонова представи особено интересен клиничен случай от практиката на доц. д-р Светлозар Стойков на международно признат форум

Търновката и стажант -лекар Даян Трифонова представи особено интересен клиничен случай от практиката на доц. д-р Светлозар Стойков на международно признат форум за млади учени в областта на биомедицината, събрал над 600 участници от два континента. Впечатляващото събитие – „Черноморски симпозиум за млади учени в биомедицината 2018” бе организирано и домакинствано от най-добрия медицински университет в България – МУ „Проф. Параскев Стоянов” във Варна за шеста поредна година.
Четиридневният форум приключи преди броени дни, а участниците му представяха своите разработки на английски език. Полето на биомедицината включва всички подразделения на медицината, както и всички подразделения на биологията, свързани с медицината. Това са всички клонове на медицинската наука, на денталната медицина, на фармацията, общественото здраве, молекулярната медицина, нанобиотехнологията, биологично инженерство, биоинформатика и др. На практика всякакви изследвания, направени от студенти или „живи примери” от различни отрасли на науките за живота и свързани с медицината бяха представени на конгреса.
Един от тези случаи, предадени чрез постери и няколко минутна презентация пред заинтересувана аудитория, бе на 25-годишната търновка. Клиничният случай е на рядка вродена аномалия – атрезия на химена /липса на отверстие на ципата стесняваща входа на влагалището/ и дългосрочните последици от по-късното му диагностициране, който стажант-лекар Даян Трифонова видяла по време на стажа си по акушерство и гинекология във Велико Търново.
Участието си тя до голяма степен дължи на началника на Отделението по акушерство и гинекология в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезово” доц. д-р Светлозар Стойков, д.м. и д-р Василена Топузанска. Младата жена е силно впечатлена от професионализма, всеотдайността и търпението с което обучава своите стажант-лекари доц. д-р Светлозар Стойков и по всичко личи, че съвместната им научна работа ще продължи.
Черноморският симпозиум за млади учени в областта на биомедицината е поле за изява на млади студенти от Европа и Азия, които се стремят да правят наука и така да представят своите умения като научни работници и като водещи – презентатори.