Пръстовият отпечатък вече е ключ за болниците, в МОБАЛ – В. Търново, системата се прилага безпроблемно

ПРИЕМЪТ В БОЛНИЦА ВЕЧЕ Е САМО ЧРЕЗ СИСТЕМАТА ЗА ПРЪСТОВА ИДЕНТИФИКАЦИЯ. Изписването на пациентите става по същия начин. В търновската болница тестването на системата започна преди повече от месец, но от 1 ноември системата стартира официално в цялата страна и всички пациенти трябва да бъдат чекирани по този начин. Ако се налага в болница да бъде прието дете, отпечатък се взема на неговия придружител. Регистрацията става освен с пръстов отпечатък и с лична карта. Самите пациенти имат право да откажат да се регистрират по новия начин. В този случай болницата ще уведоми Районната здравна каса, която ще праща експерти да убеждават пациента, че с отпечатъка си контролира как се харчат парите от здравните му вноски.

За разлика от десетки други градове, в които след въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците се образуваха струпвания на пациенти и недоволство, системата в търновската болница се прилага успешно и без недоразумения. В МОБАЛ е направена организация, която да е изцяло в полза на болните и не затруднява приемането им, обясни главната сестра на стационара Йорданка Минекова. „Единствените ни проблеми идват от това, че самите пациенти отказват да поставят пръст, но след като екипът им обясни, че това се налага само за да се удостовери лечебната дейност пред Здравната каса, се съгласяват. Колегите, които работят със системата, са много добре обучени и обясняват много прецизно защо се налага да се съобразят с нововъведението”, коментира тя. . Създадена е организация, която да избегне образуването на опашки и за целта и в двете бази на болницата има няколко устройства. В Нова болница регистратурата е оборудвана с три пръстови идентификатора. Такива са поставени и в Спешно отделение и в сектора по хемодиализа. В база 2 устройства има в родилното и ортопедичното отделение, тъй като потокът с пациенти на двете места е по-голям.

„За да избегнем струпването на чакащи, първо настаняваме пациентите и биват обслужени и едва след това предприемаме регистрирането им с пръстовия идентификатор. По този начин категорично изключваме предпоставките за създаване на хаос в лечебното заведение”, разказа главната медицинска сестра.

От НЗОК информират, че ако при постъпване или при изписване от лечебното заведение гражданите се натъкнат на нередности, затрудняващи процеса, могат да сигнализират за тях на безплатния телефон 0800 14 800. Сигнали и оплаквания могат да се подават и в рубрика „Онлайн консултации“ на сайта на институцията – www.nhif.bg, както и с писмени жалби в НЗОК или РЗОК.

Галина Георгиева

в. „Борба“