Пета донорска ситуация в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезово” за 2017 г.

На 26-ти юли т.г. пациент на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” – 60-годишен мъж от област Велико Търново, изпада в мозъчна смърт, в следствие на тежка черепно-мозъчна травма.
Въпреки тежката си загубата, близките взеха хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.
Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи изказват своите съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Техният близък е 6-ти случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2017 г. в стационара, но и пети реализиран донор.

В днешния ден, в обедните часове, екип на УМБАЛ „Александровска“ извърши експлантация на бъбреците на 60-годишния мъж на място в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, съобщи д-р С. Маринова – координатор по донорство.

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД за сетен път благодари на близките на донора и екипа на д-р Сибила Маринова, началник на Отделение за анестезиология и интензивно лечение, както и на д-р Ваня Лъчезарова – другият координатор по донорството в стационара.