Откриване на центъра за диагностика на онкологичните заболявания

С голяма торта, шампанско и водосвет, отслужен от отец Славчо, в присъствието на изпълнители, лекари, гости и приятели в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” беше открит официално новият Регионален център за диагностика на онкологичните заболявания. Той включва рентгеново отделение и сектор за функционално изследване, а цялата база е оборудвана с модерна апаратура от най-висок клас в световната медицина, която създава много добри условия за работа на медиците и прецизна диагностика на пациентите.
Началникът на рентгеновото отделение д-р Димитър Казаков показа възможностите на рентгеновата апаратура и обясни, че тя е истинско предизвикателство за лекарите. Ядрено-магнитен резонанс, 16-срезов скенер, скопичен апарат и дигитален мамограф са гордостта не само за центъра, а и за страната. Диагностиката е много бърза и точна, поясни д-р Казаков. Резултатите се архивират за 5 години.
Шефът на МОБАЛ д-р Стефан Филев обясни, че центърът има официално разрешително за дейност от миналия месец, но с разрешение на МЗ работи от началото на т.г. Досега през апаратурата са преминали над 22 100 пациента за диагностика на заболяванията. Новата база е изградена по европейски проект по ОП “Регионално развитие” и струва над 7 млн. лв.
През болницата годишно минават 18 000 души и до 22-24 000 пациенти през спешното отделение. Просрочените задължения са намалели с над 300 000 лв., но пък има неизплатена надлимитна дейност за 1,2 млн. лв. от страна на здравната каса. В същото време МОБАЛ чака приходи от дела, наеми и други, съобщи директорът.
Великотърновската болница е една от 13-те в страната, които получиха европейско финансиране за изграждане на онкоцентрове, припомни д-р Филев. Изпълнители на проекта са две русенски фирми.
Предстоящите ремонти и оборудване в болницата, които са за първо вътрешно отделение и реанимацията, са на стойност 780 000 лв. Отделно се предвижда ремонт и в родилното отделение. Чакаме нов ангиограф за кардиологията, който е на стойност за над 1,5 млн. лв., съобщи болничният шеф.
Болницата е закупила и модерен 4 D ехограф, който ще работи в консултативно-диагностичния център на МОБАЛ. От днес започва обучение на екипа, който ще работи с ехографа. По отношение на кадрите д-р Филев припомни, че 104 лекари от всичките 161 в стационара са над 50-годишна възраст. Млади не идват и все по-трудно става с обновяване на персонала.

В. АЛЕКСИЕВА, в-к Янтра Днес
сн. Даниел ЙОРДАНОВ