Отделението по гастроентерология в МОБАЛ с нов и модерен облик

ПЕТ ОТ ОБЩО ОСЕМТЕ БОЛНИЧНИ СТАИ В ТЪРНОВСКАТА ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЯ ВЕЧЕ СА ИЗЦЯЛО РЕНОВИРАНИ. ОСНОВНИ РЕМОНТИ СА ИЗВЪРШЕНИ И В КАБИНЕТА НА ЗАВЕЖДАЩИЯ ОТДЕЛЕНИЕТО И МАНИПУЛАЦИОННАТА. Средства за обновяването са осигурени от приходите на ВИП стаите през последните 4 години и от дарители. „Манипулационната беше престуктурирана и вече отговаря на съвременните медицински норми и изисквания”, коментира началникът на сектора д-р Яна Колева. Тя заяви, че новата манипулационна е с антибактериално покритие, специални медицински плотове и шкафчета.

Гастроентероложката изрази надежда, че през новата година ще бъдат реновирани и останалите три болнични стаи.

„ПРЕЗ 2017 ГОДИНА СЕ СДОБИХМЕ С ДВА НОВИ ЕНДОСКОПА, КОИТО ПОЗВОЛЯВАТ ПРЕЦИЗНА ДИАГНОСТИКА И РАЗШИРЯВАТ БРОЯ НА ТЕРАПЕВТИЧНИТЕ МАНИПУЛАЦИИ. Именно на тях ще акцентираме през новата година – полипектомии, кръвоспирания по едноскопски път, особено зачестили от известно време“, заяви д-р Колева. По нейни думи ПРЕДСТОИ ВЪВЕЖДАНЕТО И НА Т.НАР. КОНТРАСТНА ЕХОГРАФИЯ, която ще повиши осезаемо качеството на работата на гастроентеролозите. Това е прецизен метод за откриване на огнища в черния дроб и противотуморна терапия.

Д-р Колева сподели, че зачестяват случаите на тежко болни с чернодробна цироза след употреба на алкохол. Ръст отчита и при пациентите с образувания на дебелото черно и кръвоизливи на храносмилателната система.

В отделението работят 7 лекари, а от 1 октомври 2017 година екипът се допълни от двама специализанти – д-р Милица Митева и д-р Иван Андреев. Началникът на звеното увери, че възможно най-бързо ще подготвят младите кадри за интензивната работа в отделението, тъй като за първи път от последните 25 години в структурата специализират млади лекари.

Галина ГЕОРГИЕВА

в. „Борба“