Областната болница чества тържествено 150 години

В присъствието на зам.-министъра на МЗ Светлана Йорданова, акционери,областни управители, директори на болници от страната, лекари, здравни специалисти, кметове на общини и общински съветници, вчера МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” АД във Велико Търново чества тържествено 150 години от основаване на болницата. Изпълнителният директор д-р Стефан Филев откри тържеството и в кратко експозе припомни историята на търновската болница, стартирала за кратко през януари 1867 г. Тя е първото лечебно заведение в България, създадено още по време на турското робство, когато дарители решават да съберат средства, да построят и издържат българска болница и училище във Велико Търново, една от старите столици на страната. Д-р Филев припомни, че основният дарител е родолюбецът Михаил Кефалов от Тетевен, който завещава имотите си именно за изграждане на училища в родният му град и Търново, заедно с българската болница. Може да се гордеем, че нашата болница е лекувала опълченци от Шипка по време на Освободителната война, разположена в три бейски конака в Търново, подчерта изпълнителният директор. По-късно през 1879 г. по решение на Правителството и със заповед на княз Дондуков в старата столица е открита първостепенна болница с 60 легла. По -късно тя била преместена на хълм в града, където сега се намира Стара болница. Там са открити четири отделения. През 1973 г. е открита и Нова болница.
Днес МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” е модерно лечебно заведение с мощен лечебно-диагностичен процес, амбициозен екип и цели, които отговарят на здравните приоритети на областта. През последните години трябваше да проведем редица непопулярни мерки. Леглата са намалени от 1067 легла и 1217 души персонал на 368 легла и екип от 766 души щатен персонал. Медиците работят по 30 медицински специалности, 150 клинични пътеки по договор с НЗОК, има 18 клинични отделения. Шест от структурите отговарят на трето ниво на компетентност, като в болницата работят 165 лекари и 317 медицински специалисти. Има двама доценти, а 35 лекари са с повече от една специалност. 33 медицински сестри пък имат бакалавърско магистърско образование.
От 19 септември 2017 г. със заповед на здравния министър на МОБАЛ е определена отлична акредитационна оценка за срок от 5 години. Болницата е още база за обучение. В момента са назначени 33 специализанти по различни специалности, които са заявили да останат на работа в МОБАЛ. През 2016 г. през отделенията на търновската болница са преминали 20 175 болни, които са с 1450 повече, спрямо по-миналата година. За да се оптимизират разходите на лечебното заведение, бяха продадени незавършеният хирургичен корпус и старото парово стопанство, а с парите ще се изгради нов болничен корпус в двора на Новата болница.
После след официалното слово се заредиха приветствия на гостите. От името на МЗ поздравление поднесе зам.-министър Йорданова. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов благодари на медиците за тяхната отзивчивост и заяви, че колкото пъти е звънял на някой лекар, винаги е получил подкрепа. Ректорът на Варненския медицински университет също беше изпратил специален поздрав.
Интересни подаръци получи д-р Филев за 150-ия рожден ден на болницата. Това са компас, бамбук и малко борче. То ще бъде посадено пред бъдещия болничен корпус.
Накрая медиците се насладиха на прекрасните изпълнения на учениците от музикалната паралелка при СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

в. „Янтра ДНЕС“