Новите попълнения сред медицинските сестри

IvelinaМладото момиче е сред най-новите попълнения в МОБАЛ и тръгва по своя професионален път, заредена с много положителна енергия и вяра, че скоро в здравната система ще настъпи обрат в полза на пациентите и медицинските работници.
Ивелина Дамянова е от Горна Оряховица, а само преди месец завършва за медицинска сестра в Плевен. „В началото ми беше трудно, но после ми стана много интересно. Запалих се. Най-сложно бе по време на практиката”, спомня си тя. Стажът й е бил в Университетска болница „Георги Странски” в Плевен, където лекарите и медицинските сестри дали всичко от себе си да обучат нея и колегите й по най-добрия начин.
Ивелина кандидатства за работа в търновската болница и скоро след това била одобрена. В понеделник бе първият й работен ден, който – казва тя – никога няма да забрави. 22-годишното момиче асистира на лекари, обгрижва и помага на пациентите в съдова хирургия. „Сред задълженията ми са поставяне на превръзки, инжекции, вливане на антибиотици или водно-солеви разтвори, подготвям документацията, грижи за болни и информирам близките на пациента за състоянието му”, обясни Ивелина.
Горнооряховчанката споделя, че първото нещо, което й направило впечатление след постъпването на работа, е, че екипът е сплотен като едно голямо семейство. „Посрещнаха ме много топло и приветливо. Търпеливи са с мен. По отношение на работата сега нещата изглеждат по-страшно, но това е, защото все още не съм свикнала”, разказва 22-годишната медицинска сестра.
Ивелина е една от малкото млади кадри, които работят в областта на медицината в региона. Според нея причината за сериозната липса на медицински сестри и лекари се корени още при избора на медицина за висше образование. „Обучението е трудно, изисква доста четене и постоянство. В днешно време младите хора не искат да се занимават със сложни неща, а предпочитат да завършат нещо лесно, дори да не го работят после”, споделя тя. Младото момиче изтъква и друг проблем, който играе решаваща роля. Ниското заплащането демотивира всички, не само медиците. Толкова много хора, завършили медицина, не я практикуват въобще или заминават да работят в друга страна, където заплатите са в пъти по-високи. 22-годишното момиче смята, че политиката на България трябва да се промени, за да бъдат стимулирани младите да учат медицина и след това да практикуват у нас.
Горнооряховчанката отчита като много навременно откриването на филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново, тъй като това ще даде шанс на много хора, които нямат средства, за да се издържат в друг град, да се сдобият с професия.
Ивелина не крие, че през ума й също е минавала идеята за работа в чужбина. Казва обаче, че това не е й цел и се чувства добре в екипа, в който е попаднала, а първоначалното заплащане също я устройва.