87 бебета с ниско тегло отгледаха в отделението по неонатология

В отделението по неонатология беше отбелязан Световният ден на недоносените деца – 17 ноември. На празника пристигнаха благодарни семейства със своите деца, родени с ниско тегло под 2500 грама и спасени от великотърновските медици. Сред гостите бяха дамите от Зонта клуб, приятели и колеги на неонатолозите, англичанката Кристин Фокс, председател на фондация “Приятели”, която дари ехограф за недоносените бебета. Вчера медиците получиха и нова апаратура за измерване на слуха на бебетата. Тя е подарък от фондация “Нашите недоносени деца”. Сега отделението има нужда от ехограф.
Досега т.г. в отделението сме отгледали 87 новородени под нормата, като от петък се грижим за близнаци, които тежат по 1200 грама, съобщи д-р Кина Николова, началник на неонатологията. Тя уточни, че за 2014 г. недоносеността в отделението е 13,8 %, но преди две години е била дори 14,9 % и това е висок показател. В момента неонатолозите се грижат за 6 бебета. През годината са се родили 6 двойки близнаци.
Хроничните заболявания на майката, ниската и високата възраст над 40 г. на родилката са едни от основните причини за раждането на недоносени бебета, отчете д-р Николова. При 50 % от тези категории новородените са недоносени.
Искаме да ангажираме обществеността с проблема за недоносените бебета и да повишим информираността на всички бъдещи майки за здравословен живот и редовни профилактични прегледи, каза д-р Николова.
Шефката на неонатологията благодари на всички дарители и представи най-новите приятели на отделението – дамите от Зонта клуб. Чрез президентката Румяна Брайнова клубът се ангажира да помага с дарения на най-малките граждани на В. Търново. Да се срещне с колегите си пристигна и д-р Калинка Маринова, дългогодишен началник на неонатологията, сега пенсионерка. Всички деца, пристигнали за празника, получиха подаръци.
В подкрепа на Световния ден на недоносените деца снощи крепостта “Царевец” светна във виолетово. Това е цветът, избран от ЗСО, който ангажира световната общественост към тежките проблеми на новородените с ниско тегло.

Вася ТЕРЗИЕВА, в-к Янтра Днес