Най-модерна апаратура в регионалния диагностичен онкоцентър

onko1С МОДЕРНА АПАРАТУРА ОТ НАЙ-ВИСОК КЛАС В ОБЛАСТТА НА ОБРАЗНАТА И ЕНДОСКОПСКАТА ДИАГНОСТИКА разполага Регионалният диагностичен център за онкологични заболявания към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. В него цялата налична техника е нова, произведена през 2013 г. от световноизвестни компании, като „Дженерал електрик”, Филипс”, „Сименс” и „Олимпус”, специализирани в производството на подобна апаратура. Регионалният диагностичен център се намира на партерния етаж на болницата, под Спешно отделение. Изграждането чу започна през октомври 2012 г. по проект, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” на Министерството на здравеопазването, и е на стойност 6, 2 млн. лв. Той трябваше да е готов още през май миналата година, но технически проблеми забавиха откриването. На практика отделението по образна диагностика започна работа в началото на тази година с разрешение на здравното министерство, а в края на август бе издаден дългоочакваният акт 16. Досега оттук са преминали близо 22 хиляди пациенти, които са не само от Великотърновска област, но и от съседни региони – Габрово, Търговище, Русе и дори от София, разказа д-р Димитър Казаков, началник на отделението. В него работят общо шестима рентгенолози, петима от които са със специалност образна диагностика.
Благодарение на мащабния проект търновската болница вече разполага с ядрено-магнитен резонанс 1, 5Т, компютърен томограф 16-срезов дигитален графичноскопичен апарат, рентгенов апарат и мамомат – дигитален рентгенов апарат за изследване на млечните жлези, който е единствения по рода си в областта и е с много ниско лъчево натоварване, позволяващо освен скринингова дейност и професионално насочено изследване. Самата процедура е много щадяща и нетравмираща за пациентките, а качеството на образа е на много високо.
„Това е една мечта, която най-накрая се сбъдна за Велико Търново и региона. Ние разполагаме също така с дигитайзер, или апаратура, която дигитализира всички рентгенови образи, вкарва ги в цифров формат и оттам могат да бъдат записани на робот на CD или обикновен рентгенов филм”, разказа д-р Димитър Казаков. Специалистите разполагат и с т. нар. ПАКС система, която представлява архивираща система, която съхранява всички изследвания за период от 5 години, каквато досега в болницата не е имало. Тя позволява също и прилагането на телемедицината, като всеки един от образите може да бъде изпратен дистанционно до всяка точка на света за консултация със специалисти. Вече са правени подобни консултации при по-сложни случаи със столичната Александровска болница. В момента се работи и по свързването на информационната система на Регионалния център с тази на болницата, което ще улесни както пациентите, така и самите лекари.
Сред новостите в работата на медиците е, че магнитният резонанс и компютърният томограф са снабдени със специална автоматична инжекторна система, с която се вкарва контрастна материя в тялото на пациента. Този метод се използва основно при неврологично и нервно-хирургичните пациенти и е изключително прецизен, уточни д-р Казаков. Той допълни, че ядрено-магнитният резонанс е апарат, при който няма рентгеново облъчване и на практика няма никаква опасност за пациента, като в същото време позволява много широк спектър от изследвания. Освен глава и гръбнак могат да се изследват всички видове стави, меки тъкани на крайниците, корем, малък таз и бял дроб. При спортната патология също намира широко приложение, а изследването е много бързо и протича в рамките на 10 минути. С помощта на апаратурата лекарите са диагностицирали множество пациенти с тумори в областта на главата, гръбнака, бъбреците и малкия таз при жените, обясниха медиците. Именно чрез тази модерна апаратура целта е тези случаи да бъдат диагностицирани в най-ранен стадий, за да могат да бъдат лекувани навреме.
Регионалният диагностичен център разполага и с кабинети за ендоскопска диагностика, в които се извършват фиброгастроскопии и фиброколоноскопии отново с цел ранна диагностика на раковите заболявания на стомаха и дебелото черво. На практика новата апаратура се използва от началото на септември, като в една от залите има специална видеосистема Exera III на фирма „Олимпус”, позволяваща допълнително надграждане на нови ендоскопи и техника за диагностика на дебелото черво и стомаха, обясни гастроентерологът д-р Яна Колева. Само за месец през кабинета са преминали 96 пациенти за фиброгастроскопии, като новото е, че при изследването образът се проектира на голям монитор, което пък позволява по-прецизна диагностика при пациентите и записи на патологичните промени, които да бъдат предоставени на специалистите, които ще водят лечението на болния.
За съжаление, практиката показва, че през последните години значително се увеличава честотата на рака на дебелото черво, като възрастовата граница намалява, отчитат специалистите. Много често тези пациенти пристигат твърде късно, когато заболяването е вече в напреднал стадий, а лечението по-трудно. Предстои също така да започне прилагането на колоноскопия или гастроскопия с обща анестезия, като това е допълнителна услуга и ще е по желание на пациентите. Повечето от болните, които преглеждат лекарите, са от гастроентерологично или хирургично отделение с остри кръвоизливи и обструкции на храносмилателната система. Специалистите разполагат и с ехограф, който е с добри възможности за по-нататъшно усъвършенстване на ехографската диагностика, обясни д-р Христо Христов – началник на приемно-консултативните кабинети.
В следващия месец или два сред бъдещите планове на специалистите е организирането на ендоскопско училище, в което да участва водещ специалист в областта на ендоскопията и терапията с цел започване на рутинно извършване на полипектомии, т.е. отстраняването на малки доброкачествени образувания в дебелото черво с цел профилактика на рака на този орган.

Весела БАЙЧЕВА, в-к Борба
Сн. Валентин РУСАНОВ