Младо семейство с жест за рисковите новородени в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Днес младоженците Глория и Георги Костадинови дариха на Неонатологичното отделение в болница „Д-р Стефан Черкезов“ пулс оксиметър. Те са събрали средствата на сватбата си. По тяхна инициатива гостите не са купували букети, а са дарили пари, с които е закупен апаратът.
Глория и Георги живеят във Велико Търново, заедно с дъщеря им Ния, която е на 5 години. Детето е родено в болница „Д-р Стефан Черкезов“ със секцио, при доц. Стойков. Майката сподели, че е много доволна от доктора и винаги при него ходи на прегледи.
„На сватбата ни присъстваха около 220 човека, предимно млади хора. Всички приеха много присърце идеята за дарението. Ние сме много доволни и щастливи“, сподели Глория. Младото семейство сами са избрали дарението да бъде за болница „Д-р Стефан Черкезов“. Началникът на Неонатологичното отделение д-р Николова ги е насочила какво би било необходимо и полезно за отделението. „За нас беше важно в този ден да направим и добро за някой друг. Знаехме, че всяко семейство ще купи букет, а те не са евтини. И в крайна сметка са просто красиви и увяхват след ден-два и се изхвърлят. Затова взехме решението вместо букети, да направим всички заедно едно добро дело. И резултатът е на лице. Успяхме заедно да съберем прилична сума, която да помогне на рисковите бебета в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, разказа Глория. „Каузата на Глория и Георги ми хареса и смятам, че ако бяхме подарявали цветя, парите ни щяха все едно да са изхвърлени. С тази инициатива ние ги вложихме в едно добро дело.“, каза гост от сватбата. „Бих последвала примера на семейство Костадинови, тъй като благотворителността е добродетел, която съдържа в себе си вяра и надежда“ сподели друг от поканените на сватбата.


По думите на началника на Неонатологията това е поредното дарение в отделението. Тя сподели, че преди два месеца Националното сдружение на съдебните служители-секция Велико Търново са предоставили на отделението инфузионна помпа. „Ние благодарим на всички дарители. Дарителството е хубаво да е част от ежедневието ни, насърчаваме го и самите ние се включваме в благотворителни каузи“, сподели д-р Николова.
„С високия клас пулс оксимерър в болницата ще имаме възможност денонощно да проследяваме жизненоважни показатели при рисковите новородени. Апаратът показва насищането на кръвта с кислород и сърдечната честота“, обясни началникът на неонатологията.
Коментар направи и майка, чието дете се лекува в Неонатология на болница „Д-р Стефан Черкезов“. Тя сподели, че екипът в отделението полагат изключителни грижи за детето й. За нея Неонатологията е едно от най-важните отделения и с радост би се присъедила към подобна благотвотелна кауза.
„Радостен съм, че въпреки проблемните условия, в които живеем, има такива хубави инициативи. Хората мислят за бъдещите поколения.“, сподели директорът на болницата д-р Красимир Попов при срещата си с дарителите. От името на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ той даде благодарствено писмо на младото семейство.