Изпълнителният директор на МОБАЛ д-р Красимир Попов: Стартираме мащабен проект, който ще превърне детско отделение в приказка

 Три организации се обединяват в проект „Светулка”, за да превърнат в приказно пространство педиатрията в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов. На 6 април беше даден старт на проект „Светулка“ на фондация „За доброто“, по който ще работят съвместно „За доброто“, фондация „Америка за България” и Ротари клуб – Велико Търново. Предварителната стойност на проекта възлиза на 400 000 лв., той трябва да се осъществи в рамките на 8 месеца.
На събитието присъства зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, началникът на педиатрията д-р Точков, представители на фондация „За доброто” и Ротари клуб, и Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“.
„Светулка“ ще преобрази 13 стаи в секторите за кърмачета, малки деца и юноши, за да създаде дружелюбна среда, която подпомага процеса на лечение. Стаите ще светнат с рисунки и цветове, които забавляват и успокояват. Ще бъдат добавени мебели и оборудване за по-комфортен престой на децата и родителите им. Ще има весела зона за игра, в която болните деца могат да общуват и да запазят социалната си активност. Ще бъдат подновени лекарските кабинети и манипулационните. По нов начин ще изглеждат главният вход, фоайето и приемният кабинет. Ще бъде осигурено допълнително модерно медицинско оборудване.
„Болница, която не прилича на болница“ е философията на промяната „Светулка“. Тя е основана на изследванията, които доказват, че средата е активен участник в лекуването на малките пациенти. Приятелската среда – чиста, светла и шарена, ускорява процеса на оздравяване, защото отнема стреса от боледуването на децата, успокоява тревогите на родителите им и подобрява условията за работа на лекарите и медиците. Във втория етап на „Светулка“ предстоят обучения за укрепване на комуникацията и доверието между лекуващи и лекувани.
„Горди сме с безсънните нощи и със сълзите на радостта на спасените наши малки пациенти. Мисията и каузата ни на лекари е да полагаме грижа и да водим битка за всеки един пациент. Това двойно по-силно важи, когато водим битката за облекчаване на болката, спасението и връщането към щастливото детство на болните деца, защото те са нашето по-добро бъдеще.“ Това посочи изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Попов при стартирането на проекта. „Проектът е изключително амбициозен, защото оценката за работата ще я дадат децата“, коментира още директорът.
„Светулка притежава огромната сила да обединява и променя. Тя ни показва, че можем да се борим заедно като общество за една по-добра и лечебна среда в детските отделения, и най-вече да поставяме детето пациент в центъра на лечебния процес”, каза Надежда Рангелова, председател на Фондация „ За доброто“.
Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“ сподели своята надежда „Светулка“ да засвети в повече градове в България. Вярваме, че децата, семействата им, както и медицинските екипи заслужават качествено здравеопазване в предразполагаща среда., допълни г-жа Шилър.
Елект президентът на Ротари клуб- Велико Търново Николай Тончев подчерта, че проектът се превръща в кауза за 85-годишнината на клуба, която се отбелязва тази година и че той надгражда инициативата на Ротаракт клуб – Велико Търново за обновяване на детското отделение, която се проведе миналата година.
„Обединението, което правим с фондация „За доброто“ и с „Америка за България“, ме вдъхновява и мотивира, защото вярвам в положителния смисъл на заедността. Както е казал народът ни: „Сговорна дружина, планина повдига“, каза по време на тържеството Станислав Стоянов, председател на комисията по проекта в РКВТ. Той припомни, че детското здравеопазване е един от основните фокуси на Ротари Интернешънъл. Великотърновските ротарианци призовават всички граждани на областта да се включат в инициативата, защото тя е насочена към децата от целия регион, за да им осигури по-добри условия за лекуване.
Фондация „За доброто“ променя средата за лечение на децата в болниците в България от три години, защото българските деца заслужават най-доброто. „Светулка“ привлича и мотивира местните доброволци и дарители да участват в подобряването на условията за детското здравеопазване, така че промяната да стане устойчива.
Нейко Генчев благодари на Фондация „Америка за България“, на Фондация „За доброто и на Ротари клуб, че правят реализацията на този проект възможна.
Началникът на детско отделение д-р Валентин Точков също изказа благодарността си, че малките пациенти ще получат най-добрата среда за лекуване в България.