За 30 години в областната болница главната сестра Йорданка Минекова успяла да умножи хубавото

ОТ 30 ГОДИНИ ЙОРДАНКА МИНЕКОВА РАБОТИ В НАЙ-ГОЛЯМОТО ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ В ОБЛАСТТА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ”. Започва работа в болницата във Велико Търново през 1987 г. в отделението по ортопедия и травматология, а след това в съдова хирургия, където по-късно е назначена за старша медицинска сестра. От октомври 2013 г. е главна сестра в областната болница.

Йорданка Минекова e родена във Велико Търново, където завършва Първа гимназия „Св. св. Кирил и Методий”. След това се дипломира като медицинска сестра в Полувисшия медицински институт „Д-р Върбан Генчев” в старата столица, а през 1996 г. в същия институт взема диплома за полувисше образование. Получава бакалавърска степен по „Управление на здравните грижи“ от Медицински университет Плевен през 2010 г.

За всички тези години в лечебното заведение споделя, че се чувства щастлива и удовлетворена от избора си на професия като медицинска сестра.

„През изминалите 30 години в МОБАЛ съм видяла и хубаво, и лошо. Но въпреки всичко и всички успях хубавото да умножа, а лошото да преобразя. Имам страхотно семейство, което винаги ме подкрепя, внук на 5 години, който ме зарежда с много положителна енергия, верни приятели, доказали се през годините, и колеги, без които не бих се справила в професионалната си реализация”, разказва Йорданка. Споделя, че изборът й на професия е сбъдване на детската ймечта. Като дете неведнъж й се налагало да се среща с хората в бели престилки заради честите й боледувания. В моментите на страх и болка, присъщи за всяко дете, медицинските сестри й вдъхвали кураж и я карали да се чувства специална. Това определя и избора й на професия, която смята за призвание, което човек трябва да почувства със сърцето си.

„Мисля, че всяка от нас е избрала да упражнява професията си, водена от любов към нея, желанието да е в помощ на пациента, да среща благодарността в погледа му и да вижда резултата от своята дейност. Несравнимо е усещането възрастна жена да ти целуне ръка и да ти благодари, поднасяйки ти букетче цветя от своята градинка”, разказва още главната сестра на МОБАЛ.

Споделя, че по време на работата й в областната болница успява да се докосне до професионализма на много лекари и медицински сестри, без които извървеният дотук път би бил по-труден. Благодарна е и за подкрепата, която получава от ръководството на болницата в лицето на изпълнителния директор д-р Стефан Филев.

„Много от лекарите дори не знаят, че съществува Наредба 1 от 2011 г., регламентираща нашите компетенции. Може би и при обучението на лекарите трябва да се уточни, че нашата професия е автономна, че ние не просто изпълняваме назначенията на лекарите, а сме част от екипа”, споделя Йорданка Минекова. И допълва, че се надява с работата си като главна медицинска сестра в МОБАЛ да повиши самочувствието на професионалистите по здравни грижи и да им помогне да заемат полагащото им се достойно място в екип с лекарите.

В. ВАЛЕНТИНОВА

в. „Борба“