За пръв път: В търновската ортопедия поставиха изкуствена коленна става

Медиците от отделението по ортопедия и травматология при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” въведоха два доказани нови метода за лечение, които ще помагат на пациентите възможно най-скоро да се възстановяват от травмите и заболяванията.

Лекарите приложиха минимално инвазивна методика за шев на разкъсано ахилесово сухожилие вчера на 65-годишна жена. Интервенцията е дело на екип ортопеди с главен оператор д-р Трифон Трифонов. Характерно за операцията е, че може да се извърши дори с местна упойка и позволява ранна рехабилитация.

„Вместо да се прави един голям 10-сантиметров разрез на ахилесовото сухожилие, се работи с 8 разреза по 5 милиметра. През тях се обшива сухожилието и не се налага тяхното затваряне“, обясни д-р Трифонов. По негови думи методът намалява следоперативната болка на пациентите и гарантира по-бързото възстановяване на обема на движения. Ортопедът уточни, че операцията трае около 40 минути, което е с около 20 минути по-малко от този вид интервенции, които до онзи ден са се прилагали при конкретния случай. Не при всички пациенти обаче може да се подходи така. Методът касае само тези хора, чието ахилесово сухожилие е скъсано напречно.

Д-р Трифонов сподели, че оперираната пациентка по този метод в четвъртък ще бъде изписана, но в продължение на известно време ще идва веднъж седмично на контролни прегледи.

Преди седмица пък в отделението е направена първата операция за поставяне на изкуствена коленна става във Велико Търново. Протезата е имплантирана на 62-годишна жена след износен хрущял на коляното. „Почти всеки ден поставяме тазобедрени изкуствени стави, но коленна все още никой от екипа не е имплантирал. Тази интервенция позволява на пациента да стане още на следващия ден“, заяви ортопедът.

Д-р Трифонов обясни, че голяма част от цената на коленната протеза, както и при тазобедрената, се поема от Здравната каса и хората трябва да доплатят около 750 лв. Това се оказва голям проблем за много от тях, тъй като не разполагат с финансови възможности. Решението за тях се отлага във времето, а докато съберат необходимите средства, се справят с болката с помощта на обезболяващи медикаменти.

Към момента в търновската ортопедия са настанени 15 души, като повечето от тях са възрастни хора след счупване на бедрени кости.

Галина ГЕОРГИЕВА

в. „Борба“