Децата – надежда за по-добро бъдеще

На 21 януари 2023 г. в Голямата зала на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ за поредна година отпразнувахме Бабинден.

‘‘За мен е чест да ви приветствам на един голям български, а и общочовешки празник, какъвто е Денят на родилната помощ. Български, защото както казва поетът – ние сме наследници на Славно племе – а за да бъдем такива е особено важно да се създават семейства, да се раждат деца, да се продължава Родът и традицията ни. Казвам и общочовешки, защото в живота на човека – независимо от каква раса, националност или социално положение е – няма по-ценен и важен празник, няма по-красив и личен спомен от раждането на детето, от продължението на рода. С всяко родено твое дете ти продължаваш не само себе си, не само твоя род, но и продължаваш човешкия род!“, с тези думи д-р Красимир Попов откри празника. “Вие сте тези, които без шум, без медиен блясък, но с върховна отдаденост се грижите за бъдещето на българската нация, за бъдещето на всяко семейство. За това от името на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ Честит празник и уважение към вашия труд, към вашата компетентност и професионализъм, за вашата човечност, за вашата съпричастност“, продължи той. “Днес е Ден за празник за нашите колеги, посветили човешкия си и професионален дълг на родилната помощ. Зная, че за вас 365 дни са дни на работа, усилие, грижа, напрежение, на сложни дежурства, на трудни професионални решения! Но и 365 дни са Празник – на успешно дадения нов живот – сътворен от бащата и майката, но професионално обгрижен от колегите акушери, гинеколози, от медицинските сестри и санитари. Празник на най-голямата човешка радост – сътворението на новия живот, раждането на ново дете! И да, във всеки ден се редуват напрежението и празника, усърдието и удовлетворението. Но днес е Денят в годината, в които всички ние казваме нашето БЛАГОДАРЯ! “ допълни изпълнителният директор.
„Тази година е много специална за нас, защото се осъществи половинвековната мечта цялата болница да се събере на едно място. Най-после ние имаме достъп денонощно до лаборатория, анестезиолози, лекари от образната диагностика и помощта, която осъществяваме е на европейско ниво“, сподели началникът на АГ отделението доц. Светлозар Стойков. Той благодари на ръководството на болницата за подкрепата и на екипа на родилно и неонатология за труда и всеотдайната им работа.

 

Тази година на празника Мария Игнатова от Зонта клуб Велико Търново и заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев орисаха първото за 2023 г. болярче. На 2 януари в 18:15 часа със секцио операция с помощта на екипа на доц. Светлозар Стойков и анестезиолог д-р Ваня Лъчезарова в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ проплаква Катрин. Тя се ражда с тегло – 4 180 г и ръст 53 см.
По стара традиция в Деня на родилната помощ нашата най-млада акушерка Мартина Лещакова изми ръцете на началника на отделението доц. д-р Стойков. Литургия за здраве проведе отец Славчо. На символичното отбелязване на Бабинден обявихме и „Акушерка на година“. Тази година наградата бе дадена на Севделина Илиева, която се отдава на професията си повече от тридесет години и с желание предава уменията си на по-младите си колеги. 52-годишната акушерка благодари на колегите си за екипната работа.
На Бабинден възпитаници от Езиковата гимназия във Велико Търново дариха събрани от тях 800 лв. на АГ отделението.
Тържествената част приключи с участие на местния танцов ансамбъл „Търновче“.
Събитието беше организирано от директора на болницата д-р Красимир Попов, съвместно с АГ отделението. На символично отбелязане на Бабинден присъстваха заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, зам.-областният управител Петя Райкова, председателят на ОС Велико Търново Венцислав Спирдонов, директорът на филиал Велико Търново към Медицински университет – Варна доц. Диана Димитрова, народните представители Станислав Стоянов и Милен Матеев, административният ръководител на Районен съд – Велико Търново съдия Младен Димитров и Виолета Найденова, учител от Езикова гимназия. Поздравителен адрес от Окръжен съд- Велико Търново получиха акушерките, лекарите акушер-гинеколози и неонатолози за огромните усилия, които полагат ежедневно, за да има повече здрави деца.