Десетки операции от началото на годината са извършили лекарите в Ортопедията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Десетки операции само от началото на годината са извършили лекарите в Ортопедията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Заради високия процент травматизъм , Отделението работи на пълен капацитет, а лекарите извършват по 3-4 операции на ден, съобщи д-р Калоян Йорданов. От 2 Януари до момента през Отделението са преминали 15 пациенти със счупени долни крайници, от които 9 със счупени глезени . 13 са операциите на горни крайници.

По- голямата част от пациентите, които са преминали през Ортопедията през последните дни са жени, като в повечето случаи причината за тежките счупвания е остеопороза, от която много от пациентите дори не предполагат, че страдат. По думите на д-р Йорданов от изключително значение е ранната диагностика на заболяването, тъй като все повече пада и възрастовата граница на заболелите. Д-р Калоян Йорданов коментира още, че намалена костна плътност се наблюдава дори при тинейджърите. Диагностицирането става чрез изследване с остеденситометър, който измерва костната плътност на гръбначния стълб и шийката на тазобедрената става.

Препоръчително е за жените по време и след периодът на менопауза поне веднъж годишно да изследват костната си плътност. За мъжете също е важно да следят дали костната им плътност е намалена поне през две години.

През 2018 година лекарите в Отделението по Ортопедия и травматология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ са поставили общо 95 протези, което е с три повече в сравнение 2017 година. А само от началото на 2019 година до момента великотърновските ортопеди вече са поставили пет протези. Това е едно от доказателствата, че все повече пациенти не само от Велико Търново, но и от съседни области и градове се доверят на специалистите там.