Ден на недоносените в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

В навечерието на Деня на недоносените деца – 17 ноември , лекари, специалисти по здравни грижи, родители и деца се събраха в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. През последните години тази среща се утвърди като традиционна, тъй като датата 17- ти ноември е ден, в който вниманието е насочено към най-малките и борбени деца. В световен мащаб всяка година над 15 милиона бебета се раждат преждевременно, като у нас броят им е над 6 000 годишно.

И тази година десетки родители доведоха своите вече пораснали деца, които някога са били пациенти на Отделението, споделиха впечатленията си и благодариха на екипа на Великотърновската неонатология.
По време на празника началника на Отделението по Неонатология д-р Кина Николова съобщи, че от началото на 2018 до този момент през отделението са преминали 91 деца. Най-малкото бебе, за което екипът се е грижил, е било родено с тегло едва 900 грама, то е било под грижите на търновските медици 48 часа, след което е било приведено в Неонатологично отделение – Плевен. 


Д-р Николова запозна родителите с някои от съвременните методи за грижа за недоносените, които се прилагат в отделението, а старшата сестра Мария Нешева ги запозна с условията на Неонатологично отделение.

През следващата година с родителите на децата, родени в риск ще работи психотерапевтът Саша Димова, която ще им предлага безвъзмездно по една консултация. Тя е категорична, че появата на дете в семейството е свързано с много мечти и надежди, но и с много въпроси, притеснения, страхове. А когато детето се появи преждевременно, объркването и тревогата са многократно увеличени. В тези моменти е от значение и това майката и бащата да бъдат подкрепени емоционално.

На празника по случай Деня на недоносените деца присъства и директорът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, д-р Стефан Филев, който пожела на екипа на Отделението по неонатология, да продължават да работят със същия ентусиазъм и всеотдайност