Главна прокуратура разследва безстопанственост в търновската болница по времето на д-р Людмил Гецов

РАЗСЛЕДВАНЕ НА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ ОТ 2010 Г. НАСАМ в търновската болница обяви в петък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. За в. „Борба” тя уточни, че проверките не касаят новата управа на областното здравно заведение, което от есента на 2015 г. се ръководи от д-р Стефан Филев. Наблюдението за разследване на безстопанственост по времето на предишния директор д-р Людмил Гецов ще се извършва от Софийска градска прокуратура, каза още Румяна Арнаудова. Освен във В. Търново разследване за безстопанственост и източване на държавните болници чрез частни услуги започна още в „Пирогов“ и болниците в Попово, Благоевград, Русе, Бургас, Кърджали. Окончателният доклад за състоянието на всички болнични заведения на страната ще бъде оповестен от министерство на здравеопазването до края на март.

ВСЪЩНОСТ ПРОВЕРКИТЕ В ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА д-р Гецов вървят от няколко години и има висящи следствени дела. Прокурорското разследване за имплант на жена бе прекратено поради липса на достатъчно данни за престъпление и след дълго чакана поръчка от Словения, където е бил направен поставеният имплант.

Нарушенията на закона за обществените поръчки, довели до източването на 1 млн. лева от болницата обаче отдавна бяха предадени на прокуратурата. Ревизиите започват след депозирани сигнали до прокуратурата, Агенцията за обществени поръчки, министерството на здравеопазването, Сметната палата и Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Обект на разследването са търгове от 11 септември 2009 г. и 5 март 2013 г. за наемане на скъпа апаратура и за ремонт. Изпълнител по договора е „Медикъл Интернешънъл Инвестмънт Гръп“ ООД. Според Търговския регистър, дружеството е с адрес в Лясковец, ул. „Трети март“ 14 – адресът на… д-р Людмил Гецов. Следствието установява, че на същия адрес са регистрирани още две семейни фирми на неврохирурга – „Л. Гецов – Габриела Атанасова“ и „Медицински център Невромедикс“ ЕООД, който е с едноличен собственик и управител Стефка Гецова. Вниманието на проверяващите е насочено и към обществена поръчка от 5 март. С нея великотърновската болница е възложила ремонт за 259 645 лв. на обединение „Скални вайтъл строй“ с адрес в Русе, ул. „Отец Паисий“ 6, каквото дружество не се открива в Търговския регистър. Там е вписано друго с подобно наименование – „Скални материали“ АД, чиито седалище, адрес и управител е Венелин Терзиев, а данните на фирмата съвпадат с тази, спечелила конкурса за реконструкциите в болницата. Освен това Терзиев е бил назначен от д-р Людмил Гецов като зам.-изпълнителен директор на болницата с работно време от… 2 часа на ден с трудов договор №985 от 2 май 2011 г. Според документите този трудов договор е бил прекратен на 1 ноември 2012 г., така че поне формално няма конфликт на интереси. Разбра се още, че Гецов е отпуснал 21 600 лева адвокатски хонорар по дело във ВАС за спасяването на кардиологичното отделение в търновската болница (?). Така или иначе, д-р Гецов не остава в търновската болницата, след като заплашва Общото събрание, че ако бъде махнат от борда на директорите, няма и да остане на работа като лекар. И понеже получава отказ, заминава за Бургас.

След напускането на д-р Гецов Агенцията за държавен и финансов контрол е издала 24 наказателни постановления срещу него за периода, в който е бил директор на болницата, с присъдени глоби за хиляди левове. В момента на различни съдебни нива все още вървят обжалвания на издадените наказателни постановления.

„…Проверките в болницата от управлението на д-р Гецов още не са приключили и се водят срещу неизвестен извършител, при нас повдигнати обвинения няма“, заяви в петък говорителят на Окръжна прокуратура Катя Лещакова.

Какво ще открие Софийска градска прокуратура между папките на висящите следствени дела, засега не е ясно. Полицейски източници във В. Търново бяха категорични, че отдавна са приключили с разследването на злоупотреби и безстопанственост и пак отдавна са предали своите заключения в прокуратурата.

Нели СУКОВА