Втори пореден петък на месец февруари специалистът по обща и коремна хирургия доц. Радосвет Горнев ще преглежда пациенти в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Авторитетният хирург от УМБАЛ ‘‘Лозенец‘‘ ще консултира и ще направи планова операция на 10 февруари на етаж 3 в ДКЦ към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Необходимо е предварително записване на час за прегледи на телефон: 062 643 859 всеки делничен ден. Прегледите са платени

МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” е с разширен екип професионалисти за комплексно лечение и диагностика на пациенти с гастроентерологични оплаквания. Хирурзи и гастроентеролози обединяват усилия за цялостно лечение на пациенти във великотърновската болница.
“Развитието на съвременната хирургия и гастроентерология в последните години основно промени диагностиката, лечението и проследяването на пациенти със социалнозначими заболявания, включително онкологични. От една страна, хирургията става все по-миниинвазивна и прецизна. От друга, гастроентерологията днес разполага с възможности за ендоскопски процедури, които спестяват на пациентите хирургична намеса”, казва известният хирург доц. Радосвет Горнев, който преглежда и оперира с колегите си във Велико Търново.
Нагледен пример за това е съвременното поведение при кървене от стомах и дванадесетопръстник – в резултат на масовото приемане на медикаменти, разреждащи кръвта. Чрез директен оглед и прецизно овладяване на кървенето опитният ендоскопист буквално спасява човешки живот. По този начин се избягва голяма оперативна намеса, която е свързана с много рискове и безспорно с много по-труден възстановителен период.
Подобно поведение в съвременни условия чрез тясна колаборация между гастроентеролози, хирурзи и образни диагностици се прилага и при запушване на жлъчните пътища, водещо до тежко увреждане на черния дроб. Ендоскопските възможности за поведение се прецизират при всеки отделен пациент. Целта е да се преодолее “запушването”, да се постави точна диагноза и да се избере поведение, което ще е и с най-малко увреждания на жлъчните пътища, респективно на черния дроб.
Емблематичен пример за ефективно взаимодействие между хирурзи и гастроентеролози в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” е
изпълнение на всички елементи на програма за профилактика и скрининг с цел откриване на пациенти в ранен стадий на колоректален карцином през точно диагностициране, адекватно комплексно лечение и проследяване във времето.
Всичко това вече е осъществимо в рамките на едно лечебно заведение при създадена добра организация и сигурност за нашите пациенти. При ранно поставена диагноза възможностите за радикално оперативно и последващо допълнително лечение са огромни и поставят заболяването под пълен контрол. По този начин не само се осигурява дълъг живот на пациента, но и му се гарантира добро качество на живот. Това е основен критерий за оценка на ефективността на всяко лечение. Това се отнася в пълна сила и за заболявания, към които често се подхожда несериозно, като хемороиди, фисури и фистули. Техните усложнения и хронифициране често водят до необратими функционални усложнения, тежък дискомфорт и психологични проблеми.
Професионалната оценка на всеки “дребен” проблем ще доведе до неговото адекватно решение с възможностите на съвременната проктология, които вече са достъпни в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. Арсеналът от процедури и оперативни техники включва лазерни и термични процедури, както и минимално инвазивни хирургични техники. Ние, като многофункционален екип и разполагайки с целия потенциал на една добре структурирана и оборудвана болница, сме в състояние да предложим достъпно, сигурно и предвидимо лечение в областта на гастроентерологията и хирургията.

Доц. Радосвет Горнев ще преглежда на 3 февруари и на 10 февруари 2023 г. в ДКЦ към лечебното заведение. Необходимо е предварително записване на час на телефон 062 643 859 всеки делничен ден. Прегледите са платени.

в-к „24 часа“