Втора донорска ситуация за 2016 г.

На 12 юли т.г. пациент на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” – 57-годишен мъж от Павликени, изпада в мозъчна смърт, в следствие на кръвоизлив в черепната кухина – мозъчен хеморагичен инсулт. Въпреки грижите на медиците и след констатацията на мозъчната смърт, и въпреки тежката си загубата, близките взеха хуманното решение да дарят органите /сърце и бъбреци/ и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.

Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи изказват своите съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Техният близък е пети случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2016 г. в стационара, но и втори реализиран донор.

 Към момента, на тежката загуба за семейството на 57-годишният мъж, чакащите за трансплантация на сърце и бъбреци българи у нас /потенциални реципиенти/ са 1023-ма. От тях 26 са нуждаещите се от сърце, а 997 от трансплантация на бъбрек.

От началото на 2016 г. заради хуманността и смелостта, т.е. безмерната сила на човешкия дух на близките на донорите, професионализма на медицинския персонал и професионалистите по здравни грижи в стационарите /в т.ч. и МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”/ упорството на трансплантационните екипи, ангажираността на екипите на Спешна помощ, Изпълнителната агенция по трансплантация /компетентният орган за управление, координация и контрол на трансплантацията в България/ смъртта е дала шанс за живот за 21 души /18 бъбречни трансплантации и 3 трансплантации на сърце/.

Припомняме, че на 17 март т.г. 56-годишна пациентка на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, изпадна в мозъчна смърт и стана първият реализиран донор /бъбреци и черен дроб/ за 2016 г. Респект и благодарност към близките на жената, защото благородството им в такъв труден и тежък за тях момент бе спасение за 54-годишен мъж – реципиент на черния дроб, както и за друг 48-годишен мъж и 60-годишна жена – реципиенти на бъбреците.

Тогава чернодробната трансплантация бе извършена във Военномедицинска академия /втора за 2016 г./ от екипа на проф. д-р Никола Владов, д.м.н., началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия и продължила около 5 часа. Двете бъбречни трансплантации пък бяха осъществени в УМБАЛ „Александровска“.

Експлантацията на сърцето и бъбреците на 57-годишния мъж  бяха извършени в столичната УМБАЛ „Света Екатерина“, чийто епик в нощта на 12-ти срещу 13-ти юли взе донора. Сърцето бе трансплантирано в УМБАЛ „Света Екатерина“, а двата бъбрека – в УМБАЛ „Александровска“. Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД за сетен път благодари на близките на донора и екипа на д-р Сибила Маринова, началник на Отделение за анестезиология и интензивно лечение и координатор по донорството.