Англичани дариха реанимационна масичка и билирубинометър на Неонатологично отделение

Реанимационна масичка за родилна зала и билирубинометър дариха на неонатологичното отделение на областната болница във Велико Търново две семейства от Великобритания, които от години живеят в Ресен. Това са
Памела и Тони Пенкийман-Шмит, Клеър и Франк Кулен.14315822_10202220968961168_150924429_o Памела е председател и на фондацията „Приятели на Търново”, която се занимава с дарителска дейност. Те набират средствата за каузите си чрез организиране на различни акции и събития. Англичаните с широки сърца имат и магазин в селото за продажба да предоставени дрехи и други вещи. Парите, които получават от продажбите, също използват за дарения. За тази цел Памела продава и рисувани от нея картини.

Днес в неонатологията двете семейства получиха личните благодарности на директора за база две на областната болница д-р Даниел Илиев и на началника на отделението д-р Кина Николова. Тя обясни, че реанимационната масичка е изключително ценна, защото има различни функции, които улесняват и прецизират работата с най-малките пациенти на родилното отделение. Нейният таймер отчита и т.н. първа „златна минута”, след която ако бебето не изплаче, трябва да започнат реанимационни мероприятия. Апаратурата позволява поддържане на температура, обдишване, аспирация, възможно е да се регулира и наклонът на леглото, където е поставено новороденото.
Дарената реанимационна маса е втора употреба и в отлично състояние, нова струва около 25 хиляди лева, сподели д-р Николова. Тя уточни още, че в родилното отделение на областната болница са проплакали от началото на годината 731 бебета. През интензивния сектор на неонатологията са преминали за същия период 138 малки пациенти. Десет процента от новородените в света имат нужда от интензивна реанимация. 814 хиляди бебета годишно умират от неадекватна първична реанимация, сочи статистиката.

Даниела ЛАЗАРОВА

Общинско радио Велико Търново

сн. Даниел ЙОРДАНОВ